STOR GALAMIDDAG MED VEGANSK 3-RÄTTERSMENY TILL ALLA

Svenska Hjältar blev först ut bland de stora galorna att servera en helt vegansk meny under galamiddagen. Att den dessutom var helt ekologisk, nöt- och glutenfri gör inte saken sämre. Det hela började med att Dan Ferna, projektledare för Svenska Hjältar, ville lyfta den vegetariska maten på galan genom att ta in en vegankock som enbart tog hand om den delen. Valet föll på Maximillian Lundin då han har stor och lång erfarenhet från många olika restauranger och är van att hantera mat för stora sällskap.

När det blev dags att diskutera menyn för den vegetariska delen och förslagen på rätter presenterades kändes det naturligt att ta nästa steg. Vid 2015 års gala fick köttet ge vika på tallriken för fisk, nu togs ett ännu större steg och beslutet att göra menyn helt vegansk togs. Att den dessutom blev nöt-, soja- och glutenfri gjorde arbetet avsevärt lättare när det gäller allergier och speciella önskemål. Det var endast ett fåtal som någon rätt fick anpassas för, till exempel vid allergi mot rå lök.

Svenska Hjältargalan börjar med ett mingel kl 17.30 för årets hjältar, kändisar och andra inbjudna. Förutom att fotograferas på röda mattan och mingla bjuds de på Tre Svenska Smörrebröd. Vid 18.10 går de in och sätter sig i arenan, det är drygt 200 gäster som äter galamiddagen. Huvudrätten kommer in, därefter startar Förgalan där två av hjältarna hyllas. Efter 19.00 kom desserten in, som precis som förrätten, bestod av tre olika delar.

Förutom maten så serverades veganska och ekologiska drycker i form av vin, öl och alkoholfritt. Till desserten serverades ekologiskt kaffe med, för de som önskade, den enda icke ekologiska produkten för kvällen – iKaffe från Oatly.

Vilka var det då som åt maten? Förutom årets hjältar var det Svenska Hjältars jury (Peter Forsberg, Silvana Imam, William Spetz, Eva Hamilton, Özz Nûjen, Mattias Klum, Anders Bagge, Magdalena Graaf med flera), kändisar och andra inbjudna.

Svenska Hjältargalan visas på Aftonbladet TV fredag 16/12 kl 19.30 med allt från röda mattan och förminglet. Klockan 20.00 startar galasädningen, både i Aftonbladet TV och TV4.


Menyn som serverades på 

Svenska Hjältargalan 2016.

Maximillian Lundin (v) som lagade maten 
och Dan Ferna (h) som är projektledare för 
Svenska Hjältar.